En Büyük Alışveriş Çılgınlığı: Black Friday!

En Büyük Alışveriş Çılgınlığı: Black Friday!

Burak YILDIRIM tarafından tarihinde gönderildi

Yılsonu yaklaşırken, yılın en büyük indirimleri de yaklaşıyor. Türkiye’de de gelenek haline gelmeye başlayan Black Friday yani Kara Cuma, online ve perakende satış yapan bir çok firmayı ve alışveriş tutkununu heyecanlandırıyor. Black Friday ne zaman? Black Friday nedir? Black Friday nasıl yapılmaya başlandı? Tüm bu sorularınızı yazımızda cevaplıyoruz.

Black Friday ne zaman?

Alışveriş tutkunlarının dört gözle beklediği Black Friday, 2020 yılında 27 Kasım Cuma gününe denk geliyor. Online ve perakende satış yapan birçok mağaza stoklarını tüketmek için yüzde ellinin üzerinde indirim yapıyor.

Black Friday mi? Efsane Cuma mı?

Önceleri Amerika, Kanada ve İngiltere’de kendini gösteren Black Friday,  artık tüm dünyaya kendini kabul ettirdi. Black Friday kara Cuma anlamına geliyor.  İslam dinine göre Cuma günü kutsal gün olduğundan Türkiye’de farklı isimlerde yapılan kampanyalar görebilirsiniz.  Efsane Cuma Türkiye’de en çok kullanılan kampanya isimlerinden.

Kara Cuma nedir?

İlk kez ABD’de çıkan Black Friday çılgınlığı, resmi olarak Şükran Günü'nün ertesi günü olarak yapılıyor.  Black Friday, birçok perakendecinin özel indirimler ve büyük indirimler yaptığı bir alışveriş etkinliği. Genellikle sabahın erken saatlerinde satışları başlatan mağazalar, teknoloji, oyuncaklar, giyim ve diğer ürünlerde fiyatları düşürüyor.

Black Friday, Kasım ayının dördüncü haftasında tek bir Cuma olarak başlamış olabilir. Ancak 20. yüzyılın başlarındaki başlangıcından bu yana indirimler, birçok perakendeci için birkaç günü ve hatta haftayı kapsayacak şekilde genişledi. Black Friday birçok firma tarafından Ekim ayının son haftasından itibaren başlatılıyor.

Black Friday yani Kara Cuma denmesinin sebebi, mağazaların ürünlerini zarar edecek kadar düşük fiyatlı satması. Bazı kaynaklara göre ise bu indirim zamanında, alışveriş çılgınlığına kapılan insanlar istedikleri ürünü satın alabilmek için birbirlerini yaralamayı dahi göze alıyor. Black Friday yani Kara Cuma adıyla bire bir örtüşüyor.

 

Kara Cuma geçmişi

Kara Cuma, Amerika Birleşik Devletleri'nde yılın en büyük satış gününün adıdır. Şükran Günü'nden sonraki Cuma günü gerçekleşir. Ama Kara Cuma'yı Kara Cuma yapan nedir? Yıllık perakende fantezisi. Her yıl, markalar ve perakendeciler tonlarca ürün için özel teklifler, fırsatlar ve indirimler sunar ve alışveriş yapanlar bu konuda oldukça heyecanlanır. ABD'li internet kullanıcılarının yüzde elli biri "harika bir indirim alabilecekleri" durumda, Şükran Günü masasında dijital olarak alışveriş yapacaklarını belirtiyor.

Kara Cuma teriminin kökeni tartışmaya açık. İfadenin ilk olarak nasıl ve ne zaman ortaya çıktığına dair çok sayıda açıklama var, ancak bunun en mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Görünüşe göre, Philadelphia Inquirer gazetesi ilk olarak 1981'de Black Friday cümlesini icat etti. Hikaye, o günlerde, mali muhasebecilerin, kayıpları kaydetmek için kırmızı mürekkep ve karlar için siyah kullanarak beyanlarını kalem ve kağıtla nasıl yazdıklarıyla ilgilidir. Philadelphia Inquirer'a göre, Black Friday, ABD'li perakendecilerin kırmızıdan siyaha çıkabilecek kadar çok satış yaptığı gündü. Bu indirimlerin olduğu dönem muhasebeciler tarafından Kara Cuma- Black Friday olarak adlandırıldı.

 

 

← Daha eski yazı Daha yeni yazı →

News

RSS

Yağmurlu Havalar İçin Şık ve Fonksiyonel Kıyafet Seçimleri

Yağmurlu Havalar İçin Şık ve...

By Burak YILDIRIM

Serin ve yağmurlu havalar, yeni stil seçeneklerini denemek için fırsatlar sunuyor. Dış giyim kıyafet seçimi, yağmurlu havalara göre yapıldığında,...

Devamını Oku
Sonbahar İçin Erkek Ceket Modelleri: Serin Havalarda Şıklığınızı Koruyun

Sonbahar İçin Erkek Ceket Modelleri:...

By Burak YILDIRIM

Erkeklerin sonbahar modasında en çok tercih ettiği giyim ürünlerinden birisi de erkek ceket ürünleridir. Kaliteli malzeme yapısından tasarlanarak oluşturulan...

Devamını Oku