İlk Defa Kamp Yapacaklara Öneriler
Burak YILDIRIM tarafından tarihinde gönderildi
[toc]
Yaz yaklaşıyor. Haliyle tatil planları yapılmaya başlandı. Özellikle son yıllarda kamp yapmak oldukça popüler ve herkesin tercih ettiği bir seçenek oldu. Kimisi kamp konusunda tecrübeli olsa da kimileri daha önce hiç kamp yapmamış olabilir. Peki kamp planı yapanlar, kamp tecrübesi olmayanlar nelere dikkat etmeli? Neler götürmeli ve nasıl bir yol izlemeli? Hepsi Markastok Blog yazımızda!
Kampa gitmeden önce nasıl bir kamp istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Öncelikle kamp alanı iki seçenekle ayrılıyor. Biraz daha konforlu bir kamp deneyimi istiyorsanız Türkiye’nin her yerinde ücretli kamp alanları mevcut. Çadırınızı rahatlıkla kurabileceğiniz ahşap çadır alanları, tuvalet ve genelde ortak mutfakları olan bu kamp alanlarında bir süre şehirden uzaklaşıp kafa dinleyebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise ücret vermeden doğayla iç içe bir kamp deneyimi. İşte bu seçeneği seçtiyseniz çok dikkatli olmalısınız. Çünkü yanınıza almadığınız en ufak bir malzeme kamp keyfinizi zehir edebilir.
Hava Durumunu Kontrol Edin
Kamp planları aylar öncesinden yapılmaya başlansa da gideceğinize son 15 gün kala mutlaka hava durumunu kontrol edin. Yağmurdan doğal yolla korunmayı bilmiyorsanız ya da su geçirmeyen bir çadırınız yoksa kamp deneyiminiz kısa bir araç yolculuğu olarak kalır.
Ayrıca zaten yazın gidiyoruz yağmur yağmaz diye düşünmeyin. Kamp bölgeleri özellikle rakımı yüksek yerlerdeyse yazında da yağmur alabilir.
Aracınızın Bakımını Yaptırın
Ücretsiz kamp yapılabilecek bölgeler genellikle oldukça uzakta olurlar. Zaten kampın olayı da budur. Ulaşılamayan bir yerde arabanızın yolda kalması isteyeceğiniz son şeydir. Arabadan ve arızadan anlasanız bile çözülene kadar planınızı sekteye uğratacağından, moraliniz bozulabilir. Keyifsiz bir kamp başlangıcı gerçekten berbattır.
Yerleşim Yerine Yakın Bir Yer Seçin
İlk tecrübeniz ise şehirden fazla uzaklaşmanızı tavsiye etmiyoruz. Olası bir sorunda yakınlarda yardım çağırabileceğiniz bir kasaba, yerleşim yeri olması çok önemli.
Mümkünse Deneyimli Biri İle Gidin
İlk kamp deneyiminizde yanınızda kamp konusunda tecrübeli biri ile gitmek en akıllıca şey olacaktır. Hatta altın kural diyebiliriz. Yanınıza istediğiniz kadar malzeme alabilirsiniz fakat nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız bir önemi olmaz. Örneğin nasıl ateş yakılacağını, hangi odunların yanıp yanmayacağını, ateşi korumayı, çadırın sabitlenmesini bilmiyorsanız “hadi dönelim bize göre değilmiş” diyerek macerayı sonlandırabilirsiniz.
Ancak bilen biri ile yapılan kamp sonrası tüm detayları öğrenip bir sonrakine başarılı bir kampçı olarak gidebilirsiniz.
Alışveriş
Kamp ortamına girdiğinizde şehir merkezine ne kadar az dönerseniz o kadar başarılı olursunuz. Ayrıca bir o kadar da az yorulursunuz. Bu yüzden alışveriş listenizi çok iyi yapın. Gerekli yiyecekleri aldığınızdan, su mataranızı koyduğunuzdan emin olun.
Kamp planınız bir günden uzunsa ve soğutucu köpüğünüz yoksa etleri ilk gün pişirin. Sıcak hava etleri bozacaktır. Et haricinde hazır garnitürler, aperatif sebzeler ve meyveler, hazır makarnalar listenizde olursa kolaylık çekersiniz.
Çadır Seçimi, Konumu ve Güneşten Korunma
Eğer uyku konusunda hassassanız ve derin bir uyku çekmek istiyorsanız bu kısım çok önemli. “Ne olacak ben yatar uyurum” diyorsanız tecrübesizliğinize veriyoruz. Çünkü sabahın 6’sındaki ilk ışık çadırın içine öyle bir girer ki tokat yemiş gibi uyanırsınız. Peki çadırı güneşten korumanın yolları neler?
Elbette çadır seçimi en kolay yöntem. Işık geçirmeyen kaliteli çadırları seçmek işin kolay çözümü. Ancak bu çadırlar haliyle diğerlerine göre daha pahalı. Durum böyle olunca güneşten daha farklı şekillerde kaçmak gerekiyor.
Güneşin Doğuşunu ve Gölgeyi Hesaplayın!
Ağaç altı buldum tamam burası olur diyorsanız üzülerek söylüyorum ki kalabalık bir orman değilse yeterli değil. Hatta ormanda bile siz bu yöntemi uygulayın. Güneşin doğuş istikameti hesaplayıp bulduğunuz gölgenin sabah gün doğumunda nereye denk geleceğine bakmalısınız. Bu hesabı yapmazsanız güneş yine size bir şekilde denk gelir.
Gölge bir alan bulamadıysanız da baş kısmınız doğuya bakacak şekilde yatın. Böylece güneş sırt kısmınızdan doğacak ve direkt gözünüze gelmeyecektir.
Çadırınızı Kaplayın
Güneş ışını almayan çadırların iç astar bölümünde ince, fresh bir güneş ışını itici madde bulunur. Eğer çadırınız onlardan değilse araçların camlarına asılan alüminyum kılıfı çadırınızın üstüne koyabilirsiniz. Ancak koyarken dikkat edin, kılıfı güneşin doğduğu istikamete denk getirin. Böylece güneş ışınları direkt çadırınızın içini hedef alamaz.
Kesinlikle Olması Gerekenler
Geldik en önemli listeye. Birçok kişi için bu liste opsiyoneldir. Ancak bazı şeyleri almak zorundasınız. İşte tam liste kamp malzemeleri.
1- Uyku Tulumu ve Mat
Sabah uyandığınızda her yerinizin tutulmasını istemiyorsanız bu ikili oldukça elzem bir önem taşıyor. Bilinen bir yanlış mat üstünde direkt uyumaktır. Aldığınız mat 5 cm den kalın bile olsa rahat edemezsiniz. Çünkü matlar zeminle aranızdaki ısı alışverişini ve engebeyi engellemek için tasarlanmıştır. Rahat bir uyku için ya uyku tulumu ya da şişme yatak almalısınız.
2- Çakmak, Kibrit
Yahu bunu da mı yazdın demeyin. Ufak detaylar en çok unutulanlardır. Ateş yakamadığınız bir kamp hem ısınamadığınız hem de yemek yiyemediğiniz bir kamp demektir.
3- Tava
Genelde unutulur fakat lezzetli yemekler, et-tavuk soteler, mantarlar için en önemli materyal tavadır. Tava önemli!
4- Sinek Kovar – Güneş Kremi
Giderken kimsenin aklına gelmeyen ama gidince ya işte bunu unuttuk dediği iki önemli şey. Özellikle orman, göl ve dere kenarı bir kamp seçtiyseniz sinekler canınızı okuyabilir. Ateşe gelmez diye düşünmeyin çünkü geliyorlar. Sinek kovucu spreyler bu konuda çok işe yarar. Ayrıca tuvalete gidene kadar bir sürü sinek ve böcek tarafından ısırılabilirsiniz. Ateşle tuvalete gidemezsiniz ya?
Özellikle yazlık sahil kenarı bir bölgede tatil kampı yapacaksanız da güneş kremini unutmayın. Gerçi diğer kamp yerleri içinde bu faktör geçerli. Kamplar sürekli açık alanda durduğunuz aktivitelerdir. Nasıl güneş aldığınızı anlayamazsınız.
5-Kıyafet Seçiminizi Genişletin
Mevsim ne olursa olsun yanınızda uzun kollu polar, hırka, eşofman vs mutlaka bulundurun. Şehir dışı bölgeler ya da rakımı yüksek yerler geceleri genelde soğuk olur.
Ayrıca eşya seçimlerinizi daha eski kıyafetlerinizden seçin. Kampta giyeceğiniz kıyafetler kirlenir hatta uğraşırken bir dala takılıp yırtılabilir. Maazallah en sevdiğiniz eşofman takımınızın yırtılmasını istemezsiniz.
6- Powerbank Almayı Unutmayın
Elektrik, kamp yaparken en büyük sorunlardan biridir. Olası bir tehlikede şarjınızın bitmesi ciddi sorunlar yaratabilir. Telefonunuzun şarjını mutlaka doldurup çıkın, yanınızda yedek bir powerbank almayı da unutmayın.
7- El feneri, Kafa Lambası
Kamp alanları geceleri zifiri karanlık olur. Bu yüzden pilli bir el feneri, ışık kaynağı mutlaka bulundurun. Ayrıca kafa lambası (diğer adıyla balıkçı lambası) götürmeyi de unutmayın. Özellikle gece tuvalete giderken inanılmaz işinize yarayacaktır.
8- Kamp Baltası, Bıçak
Gittiğiniz bölgede hazır çalı çırpı odun bulamama ihtimaliniz var. Bu ihtimalde ateş yakmak ciddi sorun olacaktır. Ufak el boyutunda kamp baltaları hayatınızı kurtarabilir. Bıçak ise yemeklerinizi hazırlamada en önemli ürünlerden biri. Fakat güzel bir beze, kılıfa koymayı ihmal etmeyin. Olası kazalar güzel tatilinizi mahvedebilir.
Toplanma ve Çadır Temizliği
İlk kampınızsa kamp bitiminde çadırın içinin toprak ve kum olduğunu görebilirsiniz. Bunları elinizle çıkartmaya çalışmak, süpürmek gibi çözümlerle temizleyemezsiniz. Elektrikli süpürge de yüksek vakumla çadırınızın brandasına zarar verebilir. Kumu pisliği öylece bırakmakta kesinlikle doğru değildir. Çünkü sizin göremediğiniz bir köşede minik bir böcek saklanmış olabilir. Bir sonraki kamp maceranızda çadırınızda misafirler istemiyorsanız çadır temizliğine dikkat edin.
Fakat madem süpüremiyoruz, çadırı nasıl temizlersiniz? Çözümü çok basit. Çadırınızın içindeki tüm eşyaları boşaltın ve kapı girişini açık bırakın. Üst kısmındaki çıtaların birleştiği yerden tutun ve çadırı baş aşağıya ters çevirin. Kapı kısmı zemine bakacak şekilde salladığınızda kum ve toprak parçaları düşecektir. Çıtaların kırılmasından da korkmanıza gerek yok. Çadır çıtaları esnek ve dayanıklıdır. Kırılmaz değildirler fakat birkaç esnek sallamaya kesinlikle dayanacaktır.
Kamp tatiliniz bitti ve ayrılıyorsanız dikkat etmeniz gereken son bir husus var. Çöplerinizi topladığınızdan ve ateşinizi tam anlamıyla söndürdüğünüzden emin olun. Orman gibi alanlarda bir kıvılcım bile inanılmaz felaketlere sebep olabilir. Markastok Blog ekibi mutlu kamplar diler!