Kışlıklarınızı Nasıl Kaldırmalısınız?

Kışlıklarınızı Nasıl Kaldırmalısınız?

Burak YILDIRIM tarafından tarihinde gönderildi

[toc]

Yaz yaklaşıyor. Kışlık kıyafetler yavaş yavaş rafa kaldırılmaya, yazlık kıyafetler ise dolaplarda yerini almaya başlıyor. Birçoğumuz bu aktiviteyi sevmese de kimileri bayılıyor. Mevsim geçişlerinde kıyafetlerinin hepsini sığdıracak kadar büyük dolabı olanlar belki böyle bir sorun yaşamıyor ama dolap ne kadar büyük olursa olsun bazı eşyalar farklı yerlere kaldırılıyor ve saklanıyor.

Özellikle kıyafet sayısı fazla olup dolabı ufak olanların bu yazıyı dikkatlice okuması gerekiyor. Çünkü kışlık kaldırırken her santimetreyi değerlendirmek bir ustalık ve tecrübe istiyor. Neyse ki Markastok Blog ekibi yanınızda. İşte kışlık kıyafetleri kaldırırken dikkat edilmesi gerekenler!

Plan Aşaması

Plan kısmı gerçekten çok önemli. Birden bire haydi başlayalım diye düzenlemeye atlarsanız tahminen sadece yorulmuş olacaksınız. Her santimetrenin önem taşıdığı bu kışlık kaldırma operasyonunda planı güzel yapmalısınız.

Düzenleme ve sıralama aşamasında genellikle önce yazlıklar boşaltılıp sonra kışlıklar yerinden alınır fakat biz bunu tavsiye etmiyoruz. Dolabınız her gün içini açtığınız bir mobilyadır. Fakat kaldırmak için kullandığınız alanı (baza altı vs.) her gün kullanmazsınız. Bu yüzden önce yazlıkları ayrı bir yere çıkartıp baza altını temizleyin ve alanı görün. Daha sonra kışlıkları buraya transfer edebilirsiniz. Zaten yazlıklar daha ince olduğu için az yer kaplayacaktır.

Her ne kadar öneri ve fikir versekte ev planını ve düzenini en iyi siz biliyorsunuz. Planınızı yaparken evin planını güzel düşünmelisiniz.

Hurç, valiz, poşet, kutu gibi ek alan açacak ürünleri de mutlaka kullanmayı unutmayın!

Kıyafetleri Kategorize Etmek

Kıyafetleri birbirinden ayrıştırmak plan aşamanızı inanılmaz iyi etkiler. Kıyafetlerinizin sağlığı için kumaşlarının yapısına göre, plan programınızı yapabilmeniz için ise askıda bırakacaklarınızı, katlansa da kışlık olduğu için kalın duracakları, kolay kaldırılabilecekleri ayırmanız çok sağlıklı olur.

Giysilerinizi süet, yün, ipek, saten, deri, pamuk, keten gibi gruplara ayırabilirsiniz. Özellikle yünlü ve ipekli kumaşlar tahtakuruları için ziyafet demektir. Kıyafetlerin zarar görmemesi için bu kumaşları diğer kıyafetlerden ayrı bir yere kaldırmanızı tavsiye ediyoruz.

Temizlik

Kışlık ya da yazlık kıyafetlerinizi kaldırmadan önce yapmanız gereken en önemli şey temizliktir. Önce kıyafetlerin hepsini çıkartıp sırayla çamaşır makinesine gönderin. Her ne kadar temiz de gözükse son bir parfüm lekesi, toz vs. gibi küçük bir detay bir sonraki sezon eşyalarınızı çıkarttığınızda felaket ile karşınıza çıkabilir.

Ürünleriniz yıkandığında dolabınızı, bazanızı ve ya eşyalarınızı muhafaza edeceğiniz yerleri de bir güzel temizlemelisiniz.

Alandan Tasarruf Etme Yöntemleri

Giysileri katlamak normalde alandan kazanç sağlar. Fakat bilinen şekilde katlama yapmak aslında çokta avantajlı bir durum değildir. Bu yüzden farklı katlamalar ya da sistemler denemek işinize yarayabilir.

Buna en güzel örnek olarak Konmari katlama tekniğini söyleyebiliriz. Eşyaları yatay ve üst üste yerine dikey ve rulo şekillerde katlayarak yapılan bu katlama sistemi normale göre daha kullanışlı ve alan olarak daha tasarrufludur.

Katlama kısmını geçtiyseniz kışlıkları kaldırırken mutlaka vakumlu hurç kullanın. Vakumlu hurçlar yer tasarrufu olarak mükemmel gereçlerdir. İçerideki tüm havayı emerek hem böcek oluşumunu engeller hem de alan tasarrufunu arttırır.

Bot ve Çizmeleri Kaldırmak

Bot ve çizmeler ayakkabılar arasında en çok yer kaplayanlardır diyebiliriz. Bot ve çizmeleri kaldırmadan önce güzelce bir temizlik zaten şart. Sildiğiniz ayakkabıların kuruduğundan kesin emin olduktan sonra kaldırma kısmına geçebiliriz. Ayakkabı kutuları, plastik kutular, ayakkabı hurçları saklamak için yeterlidir.

Ancak bot ve çizmeniz deri ise buraya dikkat! Derileri plastikte saklamayın. Deriler plastikte küf yapabilir. Hurç kullanıyorsanız da mutlaka hava almasını sağlayın. Son olarak ayakkabı deodorantı kullanarak ayakkabılarınızın ömrünü uzatabilirsiniz.

Kışlıkları Kaldırırken Koruyucu Önlemler

Her sene mevsim değişimlerinde geçmiş sezonun kıyafetlerini çıkarırken korkulan şey; güve! Güve maalesef sık yaşanan ve dikkat edilmesi gereken bir konu. Güve kovucu ilaçlar da her zaman işe yaramıyor. Peki güve oluşmaması için neler yapılması gerekiyor? Kışlıklarımızı nasıl koruyabiliriz?

  • Güve kovucu ilaçlar
  • Naftalin kullanın
  • Lavanta kullanın
  • Sedir ağacı kokulu oda parfümlerini tercih edin.

← Daha eski yazı Daha yeni yazı →

News

RSS

Sonbahar/Kış Sezonu Ayakkabı ve Bot Seçiminde Dikkat Edilecek Konular

Sonbahar/Kış Sezonu Ayakkabı ve Bot...

By Burak YILDIRIM

Sonbahar ve kış mevsimleri, sıcak ve rahat tutan ayakkabı ve botların vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. 

Devamını Oku
Yağmurlu Havalar İçin Şık ve Fonksiyonel Kıyafet Seçimleri

Yağmurlu Havalar İçin Şık ve...

By Burak YILDIRIM

Serin ve yağmurlu havalar, yeni stil seçeneklerini denemek için fırsatlar sunuyor. Dış giyim kıyafet seçimi, yağmurlu havalara göre yapıldığında,...

Devamını Oku