Yazlıkları Kaldırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Burak YILDIRIM tarafından tarihinde gönderildi
[toc]
Sıcaklar yerini hızlıca soğuk havalara devrederken artık giyim şeklimiz de değişiyor. Mevsimine göre yazlık kıyafetlerden kışlık kıyafetlere geçmek elbette neşe verici bir olay. Ancak gardırobu geniş olmayan veya çok kıyafete sahip insanlar için sezon değişikliği demek önemli bir işlem gerekiyor; Yazlıklarınızı-kışlıklarınızı kaldırmak.
Kimisi için bu işlem oldukça zorken kimisi için ise oldukça zevkli ve keyif verici bir olay. Sizin tarafınızda buna nasıl bakıyorsunuz bilemeyiz ancak işleri daha kolay ve daha düzenli yapabileceğiniz bazı püf noktaları sizinle paylaşabiliriz. Yazlıkları kaldırırken nelere dikkat etmeliyiz? Tam liste Markastok Blog’ta!
Genel Bir Temizlik İle Başlayın
Her şeyin başı temizlik! Malum, kaldıracağınız kıyafetleri belki 6-7 ay açmayacaksınız. Bu yüzden güzel muhafaza etmeli ve temiz kaldırmalısınız. Kaldıracağınız tüm eşyaları öncesinde bir güzel yıkayın ve ütüleyin. Temiz kaldırmadığınız kıyafetler gözle görülmeyen şekilde küçük böceklerin oluşmasına ve güvelenmeye sebep olabilir.
Fakat temizlik eşyalarda bitmiyor. Elbette eşyaları kaldıracağınız yeri de güzelce temizlemelisiniz. O yüzden siz en iyisi bu kadar ilerlemişken genel bir bahar temizliğini aradan çıkartın deriz. :)
Planlama
Planlama aşaması özellikle yazlık eşyalarınızı kaldırırken çok önemlidir. Çünkü yazlıklar daha az yer kaplar. Yerine gelecek kışlıklar daha fazla alan kaplayacağı için planınızı güzel yapmalısınız. Aksi halde dolabınız küçükse eşyalarınız sığmayabilir. Bu yüzden planlama aşamasında iyice düşünün.
Yazlıklar daha az yer kaplayacağı için saklama alanlarına yerleştirmek daha kolay olacaktır. Ancak kışlıklar için ciddi bir planlama gerekir. Kışlık kıyafetlerinizi saklama konusunda daha detaylı bilgi ve tüyolar için Kışlıklarınızı Nasıl Kaldırmalısınız? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kategorize Etme – Gruplama
Planlı hareket ederken en önemli etken gruplamadır. Elbette eşya türüne göre gruplama yapacaksınız ancak öncesinde daha önemli bir gruplama var. Bu kıyafet gerçekten lazım mı?
Yapılan araştırmaya göre her 10 kişiden 7’i asla giymeyeceği kıyafetleri ve aksesuarları dolabında tutuyor. Son yıllardaki ikinci el eşya satış uygulamalarından sonra bile sayı ancak buralara düşmüş. O yüzden dürüst olun ve şu şekilde bir gruplama yapın:
- Kaldırılacaklar
- Tamir Edilecekler
- Satacaklar
- Bağışlayacaklar
Bu kategori işlemini yaptıktan sonra kalanlarla bir işlem daha yapın. Kıyafetlerinizi gömlek, tişört, pantolon şeklinde gruplayın. Hatta yazın en çok tercih edilen kumaş tipi ketenleri ayrı bir yere gruplayın. Bu tarz hassas kumaşlar kot gibi kıyafetlerin yanında tahrip olabilir. Keten kıyafet bakımı ile ilgili daha fazla bilgi için Keten Kıyafetlerin Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Tüyo: Kıyafetlerinizi katlarken ağır ve sert kumaşlar aşağıda, hafifler yukarıda olacak şekilde dizerseniz üst taraftan bastırdığınızda daha az yer kaplar. Ayrıca daha az kırışır.
Kışın da Giyebilir Miyim?
Bu soru çok kritik bir soru. Çünkü kışlıklar zaten fazla yer kaplayan kıyafetlerdir. O yüzden bu soruyu sorarken gerçekten dürüst olmalısınız. Ya ama bunu da çok seviyorum kesin giyerim ne olacak ki demeyin. Gerçekten kışın nadiren güneş açtığında ya da kombinleriniz ile tamamlayabileceğiniz bir iki parçayı kışlıkların yanında tutabilirsiniz. Örneğin bazı tişörtleri kalın oduncu gömleklerinin içine giyebilirsiniz.
Yazlıkları Nasıl Kaldırmalısınız?
Kışlık ve yazlık kıyafetlerinizi kaldırırken organizer ve hurçlar en güzel destekçiniz olabilir. Hurçlar dolaplarınızın üzerinde ayak altında alan kaplamadan eşyalarınızı muhafaza etmenizi sağlar. Baza altları da ikinci bir çözümdür. Yine ister hurçlar ile ister organizer ile baza altında da muhafaza edebilirsiniz.
Tüyo: Eğer hurç yerine organizer kullanacaksanız kıyafetlerin üzerini bir örtü/bez ile örtmeyi unutmayın!
Diyelim hurç ve organizer kullanmak istediniz ancak yine de yer yetmiyor. Bu tarz durumlarda vakumlu poşet en ideal çözümdür. İçerisinde sıfır hava barındırdığından alan tasarrufu olarak en kârlısı vakumlu torbadır. Vakumlu poşet ve torbaları da yine hurç içerisinde muhafaza edebilir ya da üzerini örtü ile kapatabilirsiniz.
Böceklenme ve Güve Sorunu
Yazlıklarınızı kaldırırken bazı önlemler de almanız gerekiyor. Güveler vb. böcekler için uzun süre dokunulmayacak olan eşyalar, kumaşlar bir numaralı mekanlardır. O yüzden onları uzak tutacak bazı yöntemler kullanmalısınız. Eşyalarda güve sorununu şu şekilde çözebilirsiniz:
- Naftalin kullanabilirsiniz.
- Lavanta kokusunu tercih edebilirsiniz.
- Güve kovucu ilaçlar kullanabilirsiniz.
- Sedir ağacı topları kullanabilirsiniz.
Tüyo: Naftalin yerine sedir ağacı topları daha etkili ve daha doğa dostu bir uygulamadır.