Evcil Hayvanlarınızla Tatil Yapmak
Burak YILDIRIM tarafından tarihinde gönderildi
[toc]
Evcil hayvanlar artık ailemizin bir üyesi olmuş durumda. Evlerinde evcil hayvanlarıyla yaşayan insanlar onlar olmadan bir hayat bile düşünemiyorlar. Yapılan anketlere göre evcil hayvan sahibi insanların %80’inden fazlası sahiplendiği hayvanları gerçekten bir birey olarak görüyor.
Bir evlat gibi sevilen masum dostlarımız olmadan bir hayat düşünmek bile çok zor. Elbette bu sevginin getirdiği birçok sorumlulukta var. Çünkü hayvanları sahiplenmek için sevmek yetmiyor. Sevgiye ihtiyaçları olduğu kadar bakıma ve ilgiye de ihtiyaçları var küçük dostlarımızın. Her ne kadar halk arasında konuşulduğunda “Öyle şey mi olur?”diye düşünülse de, hayvanların tıpkı insanlar gibi psikolojisi ve bir rutini mevcut. Bu yüzden onları olağandan fazla yalnız bırakmak, mamasız ve susuz bırakmaktan farksızdır. Zaten evcil hayvanını gerçekten seven ve bilinçli kişiler, onlardan ayrı yaşayamazlar.
Hal böyle olunca belli bir süreden sonra onları evde tek başlarına bırakamıyorsunuz. Fakat tatile gideceğiniz zaman 1 hatta 2 hafta uzaklaşmanız gerekebiliyor. Böyle durumlarda ne yapılması gerekiyor? Tatile çıkarken evcil hayvanımızı ne yapmalıyız? Türkiye’de hayvan dostu oteller mevcut mu? Tüm bu sorular ve cevapları Markastok Blog’da!
Tatile Çıkarken Evcil Hayvanımızı Ne Yapmalıyız?
Tatile çıkacaksınız ve dünya tatlısı bir evcil hayvana sahipsiniz. Bu durumda en çok sorulan soru “Ne yapacağım ben?” Endişelenmeyin. Çünkü fazlasıyla seçeneğe sahipsiniz.
Evcil Hayvanınızı Evde Bırakmak
Öncelikle şunu söyleyelim ki bu tavsiye düşüneceğiniz son tavsiye olsun. Lütfen evcil hayvanlarınızı evde olağandan fazla yalnız bırakmamaya özen gösterin. Bu maddeyi yalnızca çok kısa git gel durumlarında kullanmaya gayret edin. Örneğin bir iş için ya da çok kısa bir hafta sonu kaçamağı için hazırlık yaptığınızı farz edelim. 1 ya da 2 günlüğüne şehir dışında olacaksınız. Böyle bir durumda evcil hayvanınızı bırakacağınız ya da ona bakacak biri yoksa dostunuzun tüm ihtiyaçlarını karşıladığınızdan ve o sürede bir eksik yaşamayacağından emin olun. Kedi ise kumunu mutlaka temizleyin. Gerekli mamayı ve suyu bırakın. Camları ve kapıları açık bırakmayın. En ama en önemli kural ise olası kriz durumları için anahtarınızı mutlaka güvenebileceğiniz birine bırakın. Seyahatiniz 24 saati geçecek ise mutlaka güvendiğiniz kişinin evi kontrol etmesini söyleyin. Hatta bir köpeğiniz var ise mutlaka sokağa çıkartıp gezdirmesini rica edin.
Evden çıkarken mutlaka üzerinde kokunuzun olduğu birkaç eşyayı çevrede bırakın.
Tekrar bir dipnot hatırlatması olsun. Zorunda kalmadığınız sürece asla evcil hayvanlarınızı evde bırakmayın!
Ona Bir Arkadaş Getirmek
Normal şartlarda gün içinde evde bile olsanız birçok kez dışarı çıkmanız ve bir yerlere gitmeniz gerekebilir. Her şeyi boşverin, eğer çalışıyorsanız en az 7-8 saat ayrı kalacaksınız demektir. Bu sürede ona arkadaşlık edecek bir evcil hayvan harika olacaktır. Böylece hem gün içinde vakit geçirip oynayabileceği hem de psikolojisini bozmayacağı bir arkadaşı olur. Kısa süreli tatillerde yanlarınızda olamayacağınız için hayvanınızı bir yere bırakmanız veya onları kontrol edecek birini görevlendirmeniz gerekebilir. Ama nereye götürürseniz götürün yanında siz yokken öncesinden tanıdığı, kokusuna alışık bir arkadaşı olması kendisini daha iyi hissettirecektir.
Evcil Hayvan Otellerine Bırakmak
Seyahatiniz uzun süreli, uzakta ve evcil hayvanınızı yanınıza alamayacağınız bir yerde ise en makul seçeneklerden biri bir yakına bırakmak ya da evcil hayvan otellerine götürmek olur. Eğer evcil hayvanınız emanet edebileceğiniz kişiyi tanıyorsa, alışıksa bu seçenek daha iyi olabilir. Ancak böyle bir durumunuz yoksa, konseptini ve çalışma şeklini iyi öğrendiğiniz bir evcil hayvan oteli harika bir opsiyondur.
Evcil hayvan otelleri, diğer adıyla pet oteller; genelde büyük veteriner ve evcil hayvan eğitmenlerinin yaptığı, seyahatlerinizde onlara profesyonel bakıcılık yapacak kurumlardır.
Pet Otellerinin sunduğu hizmetler:
- Evcil dostunuzun rahat hareket edebileceği ve sorunsuz uyuyabileceği bir ortam vermek.
- Evcil hayvanınızın alışık olduğu mamayı ve suyunu gereken saatlerinde vermek.
- Oyun oynatmak ve zaman geçirmek.
- Ekstra kullandığı bir vitamin ya da malt varsa onu vermek.
- Köpek ise gerekli zamanlarda gezdirme alanında gezdirmek.
- Genel bakımlarını yapmak.
Pet Otellerinin büyük çoğunluğu veteriner hekim barındırır ya da bir veteriner hekim tarafından kurulmuş işletmelerdir. Bu yüzden olası her türlü acil durum müdahalesi hızlıca yapılır. Bu konuda da içiniz rahat bir şekilde emanet edebilirsiniz.
Google üzerinden “Pet Oteller” araması yaparak çevrenizdeki otelleri bulabilirsiniz.
Evcil Hayvanımızla Tatile Çıkmak
Gelelim asıl konuya! İnsan evladından ayrılır mı hiç diyenleri bu tarafa alalım. Hiç endişeniz olmasın, gerekli önlemleri aldığınız taktirde hem sizin için hem de ailenizin minik üyesi için bu tatil pek zor geçmeyecek.
Her şeyden önce, yapmanız gereken sorumlulukları seyahat içerisinde de uygulamanız gerekiyor. Bu yüzden yola çıkmadan ekstra dikkat etmeniz gerekenleri tek tek sıraladık.
Evcil hayvanınız ile tatile çıkarken dikkat edilmesi gerekenler:
- Gideceğiniz yere gitmeden önce en yakın veterinerin nerede olduğunu araştırın ve mümkünse önceden arayın.
- Yola çıkmadan hemen önce fazla yemek vermeyin. Araç hareket halinde olacağı ve sallanacağı için midesi bulanabilir.
- Evcil hayvanınızın aşı kartını, varsa ilaçlarını ve ilk yardım malzemelerini almayı unutmayın.
- Bol su içirin.
- Temizlik ya da oda servisi içeriye girmeden önce tasmasını takın ya da kutusuna koyun.
- Yeni eşya yerine kendi evinizde kullandığı eşyalarını temin edin. Örneğin kendi yatağı, kendi kumu ya da yastığı gibi. Bu durum gideceği yeri daha hızlı benimsemesine yardımcı olur.
- Fazla güneşe maruz bırakmayın.
- Doğal bir tatildeyseniz açık havada et vermemeye gayret edin. Arı vb. hayvanlar ete geleceğinden evcil hayvanınızı sokabilir. Bu tarz sokmalar alerjik ve ölümcül olabilir. Mümkün mertebe kapalı alanda besleme yapın.
- Mutlaka ve mutlaka ödül mamasını bulundurun.
Bu maddeleri yerine getirdiğiniz taktirde fazla sorun olmayacaktır. Ancak siz tüm sorumluklarınızı yerine getirseniz dahi bazen yolculuk ve tatil evcil dostunuz için pek hoş gitmeyebilir. Köpekler için yeni yerler güzel olsa da, kediler seyahatlere pek sıcak bakmazlar.
Kediniz ile Seyahat Etmek
Kediler bölgeci hayvanlardır. Değişikliği ve farklılığı fazla sevmezler. Güvenli alanlarından çıktıklarını hissettikleri anda stres olurlar. Bu yüzden kedilerle yolculuğa çıkılması, tatile gidilmesi pek tavsiye edilmez. Ancak yine de onun için işleri kolaylaştıracak şeyler yapabilirsiniz. İşte kediniz ile yola çıkarken yapmanız gerekenler:
- Rahat olabileceği bir box temin edin.
- Ayrıca tuvaletini yapabileceği bir kapalı tuvalet alın.
- Yolculuk süresinde araç sıcaklığına dikkat edin. Özellikle fazla sıcak ciddi sonuçlar doğurabilir.
- Kutuyu ani frene karşı emniyetli bir şekilde yerleştirin.
- Asla bagaja koymayın. Mümkün mertebe yanında olun ve kedinizle konuşun.
- Kendisini güvende hissetmesi için evde en çok oynadığı oyuncağı ya da en çok yattığı yastığı getirin.
- Oldukça uzun bir süre bağırabilir ya da miyavlayabilir. Hatta saatlerce bile sürebilir. Stres yapmayın. Bu oldukça normal. Size bu durumdan hoşlanmadığını söylemeye çalışıyor. Böyle durumlarda sevdiği yaş mamayı vermek ya da onla konuşup sakinleştirmek işe yarayabilir. Zaten arabanın sesinden ve titreşiminden bir süre sonra uyuyakalacaktır.
- Mamayı kabul etmiyorsa en sevdiği yemeği önceden hazırlayın. Örneğin ufak parça balık, haşlanmış tavuk ya da bayıldığı bir malt vb.
- Araç içerisinde kontrolsüz gezmesi kaza yaptırma ihtimalinizi arttırır. Mümkün olduğunca kutudan çıkartmayın.
Evcil Hayvan Dostu Oteller
Tatilinizi evcil hayvanınızla birlikte yapmak istiyorsunuz fakat bir türlü uygun tatili bulamıyor musunuz? Maalesef bu durum fazlasıyla yaşanıyor. Maalesef otellerin ya da kiralanan evlerin büyük çoğunluğu evcil hayvanı kabul etmiyor. Her ne kadar hayvan sahipleri bu duruma çok tepki gösterse de otelcilik sektöründe büyük bir kısım hala bu şekilde hizmet veriyor. Sebebi ise hayvanların tüylerinin temizlenmesinin zor oluşu. Bunun dışında yaşanan ekstra ses ve kazalarda var. Maalesef turizm sektörü bu konuya %100 adapte olabilmiş değil. Ancak krizi fırsata çeviren başarılı girişimler de mevcut.
Bazıları bunun bir pazar açığı olduğunu fark etmiş bile. Hatta yaz mevsiminde Google üzerindeki Keyword Explore’larına bakıldığında “evcil hayvan” kelimesi yazıldığında hacmi en yüksek ikinci kelime analizi “evcil hayvan kabul eden oteller” oluyor. Google arama motorunda bu denli bir reytinge sahip olan arama, kesinlikle sektörünüze dahil etmeniz gereken bir konu diyebiliriz. Elbette gün geçtikçe farkına varmaya başlanmış olacak ki tur şirketlerinin büyük bir çoğunluğu web siteleri üzerinde evcil hayvan kabul eden oteller kategorisini getirmiş durumda.
İşte bu krizi daha doğrusu pazar açığını değerlendiren oteller patili dostlarınızla birlikte size sıcacık bir tatil fırsatı sunuyor. Şu an azınlık olsalar da hayvan dostu oteller Türkiye’de mevcut.
Hayvan Dostu Otellere Google Search’te göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.